Fit for Care

do, 11/01/2018 - 17:27
Omschrijving: 
Het project Fit for Care richt zich op het verlagen van het ziekteverzuim in de zorg- en gezondheidssector, door via een U-proces op zoek te gaan naar dieperliggende systemische oorzaken en mogelijke oplossingen.
Periode: 
November 2017 - juni 2020
Rol SPK: 
Initiatiefnemer, promotor en uitvoerder
Partners: 
Terra Incognita en 1NEWORLD

Over Fit4Care

Met zoveel mogelijk betrokkenen uit het zorg- en gezondheidssysteem doorlopen we een co-creatietraject, op basis van Theory U (Prof. Otto Scharmer, MIT, Boston USA). We gaan op zoek naar dieperliggende oorzaken van stress, ziekteverzuim en burn-out. Bedoeling is om van bestaande denkpatronen en systemen los te komen, en een brede holistische kijk te hanteren. Er is tijd en ruimte om te reflecteren en te verbinden. Dit levert nieuwe inzichten, die inspiratie geven om innovatie oplossingen te bedenken, dwars door disciplines en sectoren heen. Vanuit een ‘diep observeren’ en een ‘aanwezig zijn in het nu en verbinden met wat zich aandient’ wordt met ‘snel experimenteren’ gewerkt aan transformationele verandering.

Hoe doen we dat?

  • Met een groep van zorgprofessionals exploreren we 2 maanden intensief het stijgende probleem van stress, ziekteverzuim en burn-out in de zorg- en gezondheidssector.
  • Begin februari 2018 start parallel één groep in Turnhout en één groep in Gent.
  • Er zijn 6 sessies van 4 uren, met veel inspiratie- en doe-oefeningen.
  • Er gebeurt ook aanvullend veldonderzoek.
  • De inzichten leiden tot een concept van dienstverleningsmodel.
  • Het concept wordt in de 2e fase uitgetest, vanaf juli 2018.

Contact

Voor meer info kan je terecht bij Bea De Potter: bea.depotter@blenders.be.