Digidak

do, 24/11/2011 - 23:42
Omschrijving: 
Digidak is een methodiek om via kleinschalige en laagdrempelige openbare computerruimten mensen - in het bijzonder kansengroepen - te laten kennismaken met de mogelijkheden van nieuwe media.
Periode: 
Gestart in 2003
Rol SPK: 
SPK is trekker
Partners: 
SPK, BLM Genk

Methodiek om via kleinschalige en laagdrempelige openbare computerruimten mensen - in het bijzonder kansengroepen - te laten kennismaken met de mogelijkheden van nieuwe media.

 

Digidak wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid en alle lokale besturen waar digidak actief is. Proximus sponsort digidak in de vorm van internetverbindingen.

Over digidak

In onze huidige samenleving is technologie en het gebruik van nieuwe media om te communiceren onmisbaar geworden. Dankzij de nieuwe technologische ontwikkelingen wordt het leven ons een stuk makkelijker gemaakt. Spijtig genoeg kan niet iedereen hiervan mee profiteren. Om te kunnen genieten van deze voordelen moet je namelijk heel wat competenties ter beschikking hebben. Je moet met technologie kunnen omgaan (knoppenkennis), je moet je weg kunnen vinden in het overaanbod van digitale informatie (structurele en informatieve vaardigheden) en je moet dit alles ook strategisch kunnen inzetten om er zelf beter van te worden. Pas dan kan je participeren aan deze nieuwe vorm van samenleving.

Digidak wil kansen creëren voor iedereen om op een zeer eenvoudige manier kennis te maken met nieuwe media. Om de drempel tot deelname aan digidak te verlagen, worden digidak lokalen ingericht in omgevingen waar mensen vertrouwd zijn. Daar kunnen zij vrijblijvend binnenlopen en gebruik maken van de computers, internet. Begeleiders staan klaar om hen te helpen. Ook deelnemen aan initiatie is mogelijk. Digidak lokalen zijn kleinschalig, gratis en vooral ook een ontmoetingsruimte. Mensen leren er van en met elkaar.

Dit project startte in Turnhout in 2003 en breidde ondertussen uit in heel wat gemeenten in de provincie Antwerpen en Limburg. Meer informatie en adressen vindt u op de digidak-website.

Bent u als gemeente of OCMW geïnteresseerd om uw eigen digidak project te starten ? Dat kan. Wij ondersteunen gemeenten bij de opstart van het project en volgen het blijvend mee op. U kan er ook voor kiezen digidak door SPK te laten uitvoeren.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met digidak via info@digidak.be of 014 71 11 03.