Project GiDS, geïntegreerde digidak in een sociale woonwijk

Geplaatst op wo, 10/01/2018 - 12:52

In 2017 hebben we binnen digidak twee projecten gedaan rond digitale inclusie. Het project GiDS waarbij we de traditionele werking van onze digidak konden uittesten binnen een sociale woonwijk en het project Jong Digidak waarbij we digitale inclusie bij (kansarme) jongeren hebben onderzocht.

Voor het project GiDS, in opdracht van Agentschap Innoveren en Ondernemen, waarbij we de traditionele werking van onze digidak (laagdrempelig en gratis aanleren van computervaardigheden) konden uittesten binnen een sociale woonwijk, stapte sociale huisvestingsmaatschappij DE ARK (Turnhout) mee in het verhaal. DE ARK zorgde voor een locatie (leegstaand woonhuis midden in de woonwijk), toeleiding en begeleiding van het project, dat in de woonwijk Brasel (Dessel) plaats vond.

Tegelijk hebben we een project afgerond voor de Koning Boudewijnstichting, waarbij we digitale inclusie bij (kansarme) jongeren hebben onderzocht. Voor dit project zijn we in diverse locaties aan de slag gegaan, met de nadruk op JH Wollewei in Turnhout en de digidak te Dessel. In beide locaties zaten we reeds met een aantal kinderen en jongvolwassenen die naar de digidak-locatie kwamen.

De kruisbestuiving van beide projecten heeft voornamelijk in Dessel vruchten opgeleverd. Op een relatief korte periode (zes maanden) bereikten we 83 unieke deelnemers, wat op een totaal van 300 bewoners erg mooi is. Daarnaast zijn de methodieken die werden gebruikt bij het project GiDS zo interessant en vernieuwend gebleken, dat we hebben besloten om deze specifieke digidak-werking in de toekomst verder uit te rollen en te vermarkten.

Intussen hebben we ons model in drie sociale huisvestingsmaatschappijen mogen voorstellen. DE ARK heeft besloten om ook in 2018 met ons samen te werken, de precieze invulling ligt nog op de tekentafel. Verder zijn we in twee SHM’s in Antwerpen Metropool in verregaande staat van onderhandeling en staan er later deze maand nog afspraken met SHM’s uit Herent en Gent op de agenda. In februari trekken we met ons voorstel naar Woonplatform Limburg, waar negen SHM’s ingebed zijn.

Op het einde van het project Jong Digidak, hebben we een filmcrew over de vloer gekregen die een mooie impressie heeft gemaakt van een uiterst interessant en leerrijk project. Hieronder de link naar het filmpje.

https://www.digicat.be/nl/node/230