Infosessie: Anders kijken en omgaan met stress bij zorgprofessionals - 19.12.17

Geplaatst op wo, 06/12/2017 - 13:46

Sinds kort is er in de schoot van SPK een nieuw innovatieproject gestart met de steun van het Europees Sociaal Fonds: Fit for Care. Met dit project willen we op zoek gaan naar dieperliggende oorzaken van stress, ziekteverzuim en burn-out bij een erg belangrijke doelgroep: de professionals in de zorg- en gezondheidssector.

Het traject dat wij voorzien gaat voorbij het huidige denkkader en beoogt een transformationele verandering. Daartoe voeren we de exploratiefase uit met een vernieuwende methodiek, op basis van Theory U, die ontwikkeld werd door Professor Otto Scharmer aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology in Boston, USA).

Deze methode blijkt erg geschikt voor het behandelen van complexe uitdagingen in groep, en nodigt de deelnemers sterk uit om het perspectief te veranderen van waaruit ze naar de realiteit kijken. Dat begint met het durven kijken met een andere lens:

  • Hoe zou het zijn als we “gezondheid” op een positieve manier associëren met “flow”, ruimer dan de “afwezigheid van ziekte”?
  • Hoe zou het zijn als we “ziekte” ook kunnen zien als een feedback-lus die kan helpen om tot een betere gezondheid te komen?
  • Hoe zou het zijn als …?

Op basis van deze analyse willen we nieuwe kansen ontdekken om de stijgende problematiek van stress en ziekteverzuim een halt toe te roepen.

De beoogde verbetering zullen we in een tweede fase van het project testen in de praktijk.

Herken je deze problematiek in jouw werkomgeving? Geloof je in andere oplossingen en wil je graag meewerken aan een transformationele verandering?

Heb je interesse?

Dan nodigen we je graag uit op een INFOSESSIE, op 19 december a.s. van 18u tot 20u, bij Thomas More in Turnhout. Wij voorzien broodjes. 

We vertellen dan graag in detail de doelstelling van het project en laten je kennismaken met de innovatieve aanpak.

De deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan via deze link.

Voel jij je aangesproken om betrokken te worden bij dit project?

We vormen een groep met een 15-tal deelnemers die in de periode vanaf half januari tot eind maart 2018 in zes bijeenkomsten de exploratiefase doorlopen.

Het projectteam
Bea De Potter, Johan Lavrysen, Alain Van Echelpoel, Bart Wuyts

Een leuke teaser om je al eens uit de dagen ‘anders te kijken’: https://www.youtube.com/watch?v=voAntzB7EwE