Impressies Koplopers-symposium over stilte en leiderschap

Geplaatst op do, 27/06/2013 - 11:54

Herman Van Rompuy wijst leidinggevenden op het belang van stilte. Zo’n 240 aanwezigen vanuit alle maatschappelijke geledingen woonden vrijdagavond 7 juni het eerste Koplopers-symposium van 2013 bij in de Warande. ‘Stilte & leiderschap’ vormde het centrale thema van deze inspirerende avond.

Het symposium opende met een vertoning van de vijf beste stilte-haiku’s, die de organisatoren selecteerden uit ruim veertig inzendingen. Een overzicht van de inzendingen gebaseerd op deze Japanse (stille) dichtkunst vindt u hier.

Bart Wuyts, directeur van SPK, leidde de avond in met een korte schets van waar Koplopers voor staat. Hierbij verwees hij naar Vic Van Rompuy, de vader van Herman, die destijds koploper was op het vlak van de eerste regioanalyse. De voorzitter van de Europese Raad knikte instemmend.

De vermaarde violist/dirigent Sigiswald Kuijken luisterde de intermezzi op met enkele prachtige vertolkingen uit het oeuvre van Bach, gespeeld op zijn geliefde schoudercello. De virtuoos bekende naderhand zelf ook heel wat inspiratie te putten uit de kracht van de stilte.

Maar de aanwezigen waren natuurlijk in de eerste plaats gekomen voor gastspreker Herman Van Rompuy. Van Rompuy, het vleesgeworden bewijs dat het mogelijk is om vanuit stilte en vanuit een rustige vastheid te komen tot grootse daden, stelde dat stilte in een wereld die constant en snel beweegt, vandaag ogenschijnlijk iets tegendraads is. “Goede leiders zouden echter geen schrik mogen hebben van stilte, aangezien stilte vaak een voorwaarde is om tot een goed oordeel te komen”, aldus Van Rompuy. Verder stelde Van Rompuy dat het enkel mogelijk is om via stilte tot eenvoud te komen, een voorwaarde bij het nemen van de juiste beslissingen. “Er is nog nooit iets goeds geboren in het lawaai”, voegde hij er aan toe. De volledige toespraak van Herman Van Rompuy kan u hier nalezen.

Daarna was het de beurt aan Caroline Ven, gedelegeerd bestuurder van het ondernemersplatform VKW, die de waarde van stilte voor bedrijfsleiders samenvatte. “Stilstaan is vooruitgaan!”, zegt Caroline Ven, beseffend dat het niet eenvoudig en zelfs gedurfd is om ondernemers en managers aan te sporen tot stilte. Toch is VKW rotsvast overtuigd van het belang van stilte voor de ondernemerswereld. Daarom staat er in het najaar nog een vervolgtraject rond stiltebeleving voor leidinggevenden op til. Tijdens vier workshops wordt de stilte benaderd als inspiratiebron voor het professionele leven. Meer informatie over deze vormingsreeks vindt u hier.

Organisatoren SPK, VKW, Vormingplus Kempen en SPES forum kunnen samen met de aanwezigen tevreden terugblikken op een inspirerend Koplopers-event. Hieronder kan u enkele momenten van deze avond herbeleven. De toespraken kan u herbeluisteren via deze link.

SPK organiseert ook in het najaar nog enkele Koplopers-symposia. Het eerstvolgende vindt plaats op 3 oktober en gaat over de toekomst van de maakindustrie in onze regio.

Foto gallerij: