Boekentip “De 1-pagina-strategie voor KMO-ondernemers met groeiambitie"

Geplaatst op ma, 17/09/2012 - 13:53

Op woensdag 29 augustus rolde het boek ‘De 1-pagina-strategie voor KMO-ondernemers met groeiambitie’ van de pers bij uitgeverij die Keure Business & Economics. Een KMO-strategiegids op maat van groeiers. Een ‘must read’ voor zij met ondernemerszin en groeiambitie.

Veel kmo’s hebben geen uitgeschreven strategie 

Volgens auteurs Vic Wouters, Guy Vercauteren, Erik De Schutter hebben veel Vlaamse ondernemers, vooral kmo’s, geen uitgeschreven strategie. Als vrijwillige kmo-begeleiders in het PLATO™-peterschapsproject werd hen snel duidelijk dat er veel wordt nagedacht over het beleid, maar dit gebeurt vaak ad hoc en beperkt zich meestal tot operationele aangelegenheden of korte termijn uitdagingen (een acuut probleem of een onverwachte kans), zonder veel strategische samenhang of impact. Het blijft allemaal nogal vaag en vrijblijvend. Strategisch denken, plannen en werken is nog geen natuurlijke reflex voor veel ondernemers. 

Strategieplan is haalbaar voor iedereen 

Een strategieplan ontwikkelen en uitvoeren zou volgens hen een basisvaardigheid moeten zijn voor elke ondernemer, net zoals goed financieel beheer en een goed doordacht personeelsbeleid. Een strategieplan ontwikkelen is geen kwestie van talent. Het is een vaardigheid die iedere ondernemer kan en moet aanleren. Het is een kwestie van ambitie, aanpakken en doorzetten. 

Handig hulpmiddel op maat van de kmo-ondernemer 

Het boek reikt KMO-ondernemers een eenvoudig en doeltreffend hulpmiddel aan om op een haalbare en praktische manier een strategieplan te ontwikkelen. Met de steun van tientallen kmo-ondernemers en kmo-begeleiders uit de regio Kempen is er nu een strategieconcept op maat van kmo-ondernemers, waarbij het strategieplan tot stand komt in 10 stappen en beperkt blijft tot één enkel A4’je. 

"Dit boek geeft je een duidelijke focus voor jezelf en jouw bedrijf en maakt dat je de bedrijfsdoelstellingen veel sneller realiseert. Dit werkboek helpt je om die focus en doelstellingen te bepalen!", zegt Nele Leirs, projectmanager SPK. "Voor begeleiding bij het opmaken van je strategieplan kan je bij SPK terecht. In een TANGO-traject neemt een externe coach je mee doorheen de 10 stappen."